Tusentals kylar/frysar måste bytas ut till 2020.

12.02.2018

EU:s beslut att fasa ut köldmedier med hög växthuseffekt slår hårt mot svensk dagligvaruhandel där uppskattningsvis 2.000 kyl- och frysanläggningar måste bytas ut. En miljardsmäll för handlarna och en möjlighet för EasyFill då handlarna måste byta kylar. Direktivet gäller i hela EU vilket innebär att det är en mängd kylar som måste bytas ut.

Det borde innebära möjligheter för ColdFront som är en smidig och kostnadseffektiv lösning samt RotoShelf. Tidigare har tyska tillverkaren KMW uttalat sig i Tysk media efter en mässa i Tyskland på följande vis: "nio av tio skulle välja RotoShelf vid renovering" och blogginlägget om det hittar du här

"Sedan den första januari i år råder nya EU-regler för vilken köldmediegas vi kan ha våra kyl- och frysdiskar. Successivt måste handlarna gå över till alternativ som är bättre för miljön och inte påverkar växthuseffekten negativt.

Alla minns då freonet blev bannlyst i våra kylar och frysar. Freongaserna påverkade vår atmosfär negativt där själva ozonskiktet tunnades ut. Idag är freon helt borta som verksam gas på marknaden och ozonskiktet är helt igen.

Från ozonskikt till växthuseffekt

- Freon var egentligen ett varumärke på en klorgas som påverkade ozonskiktet negativt. Sen kom nya köldmediegaser och det man oroar sig för nu är deras växthuspåverkan. Om koldioxid (Co2) är index eller värde 1 som växthuspåverkan, så har gasen R404A värdet 3922 vilket innebär att gasen påverkar växthuseffekten nästan 4000 gånger mer än koldioxid, säger Per Jonasson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Snabbt beslut

Just gasen R404A tillsammans med gasen R507 är de mest använda gaserna i butikernas kyl- och frysdiskar.

- Allt har gått väldigt fort. Diskussioner fördes under hösten 2013 och sedan klubbades beslutet i april i fjol som nu genomförs i etapper fram till och med år 2030. Därför är det viktigt att snabbt få ut information om det här så att man inte riskerar att investera i fel utrustning.

Den första januari 2020 får man varken fylla på med de gamla köldgaserna eller köpa utrustning vars konstruktion bygger på samt innehåller dem. Det som, i de flesta fall, gäller istället är koldioxid. Nedtrappningen av förbrukningen av de gamla köldgaserna sker etappvis ända till 2030 då växthuspåverkan ska vara nere i 21 procent jämfört nivån i år.

Vad ska man som handlare tänka på?

- Om ens frys till exempel, är väldigt gammal och man ändå tänkt att byta så ska man se till att köpa en frys med de nya köldmedierna som innehåller koldioxid som varken har ozonpåverkan eller ingen eller mycket låg växthuspåverkan som till exempel tex R407F, R448A eller R449A som de kallas.

- Om man nyligen bytt sin anläggning och har de gamla köldmedierna är det värre. Men så länge som anläggningen inte läcker gas och behöver fyllas på så händer ingenting - varken växthuspåverkan eller tillgång på köldgas att fylla på. Men efter 2020 får inte anläggningen längre fyllas på så det kan vara bra att tänka på det I god tid.

Stor investering för små

Men små handlare har små medel och en frys är jätteinvestering för dem.

Erik Palmquist som är handlare på Ica Nära Strömmen i Höga Kusten, Ångermanland har nyss haft besök av sin installatör.

- Han var här för någon månad sedan och konstaterade att jag inte behövde byta något än. Men han berättade om vad som gäller i framtiden och frysarna är ju gamla så jag har tid på mig att tänka ut hur jag ska göra.

Även Dennis Ellnebrant som är handlare på Ica Nära Stora Sundby är insatt i problematiken.

- Vi är en liten landsortsbutik och ganska nystartade så det här känns lite tungt. Det kommer bli en stor investering på dryga miljonen för oss kanske redan i år. Hur vi ska råd vet jag inte. Förmodligen får vi ta ett lån. Jag har talat med min installatör som rekommenderar en anläggning med ett lägre värde än det jag har idag - ett värde på cirka 1400 istället.

Möjligt bygga om frys

Men enligt Per Jonasson på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen kan man ibland komma undan att behöva byta ut hela anläggningen - kylen och/eller frysen.

- Det beror på hur den är konstruerad. Ibland går det att byta ut och bygga om delar av konstruktionen, hur kompressorn sitter, isolering, ventiler och annat, så att anläggningen kan anpassas till det nya köldmediet. Det bästa är att höra med sin installatör som får ta sig en titt på hur den är byggd och om den går att bygga om till ett rimligt pris.

Text: Marie Halldestam

Fakta ' Nya regler för köldmedium i kylar och frysar

Direkt eller indirekt kommer alla som använder kyl-, frys- och värmepumpanläggningar att påverkas.

Den nya förordningen gäller från 1 januari 2015.

Som ägare/brukare av kyl- och värmepumpanläggning förväntas du

känna till de delar i förordningen som berör dig.

Se till att få hjälp att hålla befintliga system täta och väl underhållna.

Gör inga nya installationer med hög GWP köldmedier (R404A eller R507)

Be om hjälp att undersöka om det blir någon förändring vad gäller läcksökningsintervall och rapporteringsskyldighet för dina system.

Har din kyl- och frysanläggning ett köldmedium med högt GWP (över 2500)

bör du redan nu undersöka och planera för ett byte till annat köldmedium

eftersom det från 2020 inte kommer vara tillåtet att fylla på med nytt köldmedium vid service"

Länk till ovanstående artikel hittar du här

DI skriver "Nya EU-regler ger miljardsmäll för svenska handlare" artikeln är bakom betalvägg