Tompe77 - rapport från stämman

31.05.2018

Jag frågade Tompe lite vänligt om han hade möjlighet att komplettera min summering från stämman så ni läsare får möjlighet att ta del av det som sades i väntan på att filmen från stämman ska läggas upp och här nedan har jag glädjen att få dela med mig av hans sammanfattning från stämman.

Tydligen är det nya börsregler som säger att om ledningen bedömer att en affär har mer än 35 procent chans att gå igenom så ska den informeras om och det var något som kom upp efter stämman. Det är kanske något vi ska ha i huvudet när vi läser det som EasyFill rapporterar.

Här är regler som infördes 3:e juli 2016 och som tar upp den problematiken.

https://www.biostock.se/2016/06/nya-regler-ger-fler-pm-fran-alla-bolag-fran-den-3-juli/


Easyfill årsstämma 2018

Precis som Linus skrivit var jag också på Easyfills årsstämma i tisdags. Det var en trevlig tillställning i vanlig ordning och kul att träffa Linus och andra aktieägare förutom ledningen, styrelse och anställda i bolaget.Liksom Linus trodde jag att det skulle gå att se stämman i efterhand varför jag inte antecknade lika frenetiskt som jag har gjort tidigare år. Vissa år har blivit lite orolig för att dra igång något sprinklersystem i lokalen när jag sitter och kladdar så att pennan glöder... Vore ju pinsamt att kvadda en bolagsstämma på grund av osunt antecknande. Så var inte fallet denna gång i alla fall och så här i efterhand var det kanske synd. Förhoppningsvis kommer vi få se sändningen i efterhand men tills vidare tycker jag att Linus fångat upp det viktigaste alldeles utmärkt. Han frågade dock mig m jag hade några anteckningar eller mindes något som han hade missat så jag har i alla fall försökt tyda de kråkor jag trots allt plitade ner.

Håkan pratade om att det var stort att Easyfill numera säljer i så stora delar av världen som exempelvis Brasilien Mexiko och nu senast Förenade Arabemiraten där de gör en installation på en bensinkedja i Dubai. Han pratade också om samarbetet med Walmart vilket Linus skrivit. Det han sa var att Easyfill blivit personligt inbjudna till huvudkontoret i Bentonville med 11 000 anställda (tror att jag skrivit om detta tidigare), men att Walmart då informerat om att de inte kan handla av ett svenskt företag som Easyfill. Det var bakgrunden till samarbetet med Marco Company och uppstartandet av det gemensamma bolaget Easyfill America. De han sa var att Marco Company är ju redan med på listan över etablerade leverantörer hos Walmart vilket gör det hela betydligt lättare.

Gällande Enjoy Sales säljer de som sagt 6-7000 kylar och räknar med att öka 20-30 % i år. Enligt Håkan har man nu alla de stora bryggerierna som kunder i Sverige och han hävdade att det nästan är svårt för dem att handla av någon annan en Enjoy idag.

Oliver höll som sagt en bra dragning och pratade om både RotoShelf, Coldfront, Turnloader och Swingout. Han visade exempel på ett flertal projekt och det ser ut som om de har väldigt många projekt på gång på flera olika ställen med flera olika kunder. Rotoshelf för multideck har som sagt svagheter och de var Oliver öppen med, detsamma med Swingout. Turnloader verkar dock lösa dessa problem. Dock menade han att det svåra är att övertyga tillverkarna av multidecks att installera Easyfills produkter. De måste övertyga butikerna som i sin tur sätter press på kylskåpsleverantörerna. Jag pratade med Urban Sjöberg (Enjoy Sales) senare på kvällen och han menade att det är så det har blivit med Rotoshelf i vanliga drickakylar i Sverige. Ica och Coop ställer krav på leverantörerna att kylskåpen ska ha Rotoshelf. Och detta ser ju de flesta av oss som då och då knatar in i en livsmedelsbutik i Sverige idag. De tillverkare av Multidecks som man visade att man samarbetade med var Hauser, Exkal, Epta, Arneg, Viessman och Carrier.

Oliver pratade också om samarbetet med HL i Tyskland. Som jag förstod det hade Easyfill själva några kedjor de bearbetade direkt själva och övriga marknaden får HL bearbeta. Han pratade om HL hade 9 personer nu i Tyskland, 4 säljare och 5 back office som bearbetade marknaden. De hade projekt med Coldfront hos Shell och Avia.

Linus har ju redan skrivit om Aral och Tank und Rast och även Penny där man hade projekt på gång. Angående Aral skulle de installera Turnloader nu 29-30 maj (tror att det var den som Henning åkte tidigare för). Som Linus också skrivit sa Oliver att alla som besökt butiken i Köln lagt orders på Turnloader och en av dessa som lagt order var Carrefour Belgien (även om detta är små order och inte några stora utrullningar).

Som det verkar börjar det ju lossna för Efficold-kylskåpen och förhoppningsvis ser vi någon typ av genombrott där inom en inte alltför avlägsen framtid. Där har ju kylskåpsleverantören satsat på Rotoshelf. När det gäller Exkal verkar situationen snarlik med Efficold även om man inte kommit lika långt ännu. Men förhoppningsvis ser vi en liknande utveckling via Exkal framöver.

Det pratades flera gånger under kvällen om att intresset var stort för ML 705 som är 160 centimeter hög. Världens största företag (ej namngivet förstås) var enligt Håkan väldigt intresserade till sin kassalinje. Även Oliver pratade om den modellen och att man ville ställa ut såna i affärer utan att skymma sikten i hela affären då den är lägre än andra kylskåp.

Som Linus skrivit framförde vi lite åsikter om kommunikationen. Både Richard Bagge höll med om att det kan vara bra att inte rapportera saker som inte kan följas upp senare och Håkan instämde. Jag pratade lite med Håkan som tyckte att det var väldigt bra med ett antal frågor från aktieägare inför en rapport så kan han svara på dessa i rapporten i den mån det är möjligt. Det kan vara värt att ha i åtanke att Easyfill till för bara ett par år sen var ett tämligen litet familjeföretag och till viss del är det fortfarande det med en VD som är största ägare. När jag pratar med Håkan om kommunikationen är han medveten om detta, men som han säger "jag är ju bara en vanlig bonnpöjk". Men som sagt, framöver blir det troligen en dialog i likhet med denna rapport och då kommer de förhoppningsvis jobba mer systematiskt med kommunikationen i rapporterna.

Jag pratade även en del med Oliver och Richard Bagge och de menade att en av svårigheterna med att komma till avslut med de stora bjässarna är att det är mycket folk inblandat och att det till stor del handlar om personligt förtroende. Samt att det inte är ovanligt att man arbetat upp ett förtroende under ett projekt för att plötsligt stå inför att den chef man jobbat mot försvinner av olika skäl (byter jobb internt eller externt). Dessutom menade de att det är vanligt att inte vilja ta risker i vissa av de större organisationerna ("cover your ass"). Då är det lättare att jobba mot företag med starka ägare, som familjeföretag. Till exempel Exkal som är ett sådant. Men som sagt, de andades definitivt tillförsikt.

Nu skulle jag bara komplettera Linus lite, men det rann visst iväg igen i vanlig ordning. Hur som helst gick jag från stämman med en känsla av tillförsikt och en känsla att det är nära nu. Den känslan har jag i och för sig haft i många år...

Mvh /T