Rotoshelf - nu eller aldrig!

30.01.2019


EasyFill har tidigare rapporterat en hel del under hösten och här är ett försök att stolpa ner det som jag anser är det mest intressanta för Rotoshelf och har för avsikt att göra detsamma med EasyFills produkter TurnLoader, ColdFront och släpvagnsdivisionen.

Rotoshelf är den av EasyFills produkter som är mest mogen och som står närmast ett internationellt genombrott. I Sverige finns Rotoshelf över hela landet och i stort sätt varje matvarubutik och i väldigt många bensinmackar. Nu har även kylskåp med Rotoshelf dykt upp i Norge, Frankrike och Finland och en rad kylskåpstillverkare skräddarsyr just nu kylskåp för Rotoshelf.

Efficold var den första kylskåpstillverkaren att skräddarsy ett kylskåp för Rotoshelf. Idag har man tre stycken och ett fjärde under utveckling. De tre klara kylskåpen kan du se i den här videon: https://www.youtube.com/watch?v=eFNf-Ouu9bs

Enjoy Sales dotterbolag till Easyfill, som säljer kylskåp på den svenska marknaden tog under 2018 över Huskys verksamhet i Sverige. Husky är ett av företagen likt Efficold som valt att skräddarsy kylskåp för Rotoshelf. Så här har Easyfill rapporterat om Husky:

"Husky utvecklar just nu tre kylmodeller skräddarsydda för RotoShelf. Dessa kommer att lanseras under våren 2019 i hela världen.Engelska kylskåpstillverkaren Husky International med fabrik i Kina och försäljning via samarbetspartners i ca 25 länder runt om i världen, beslutade under perioden att utveckla ett antal modeller skräddarsydda för RotoShelf.

  • En av modellerna är anpassad för att passa utgångskassor på den amerikanska marknaden.
  • Målsättningen är att kylskåpen skall klara temperaturkraven för "food safety" vilket gör att de godkänns för andra produkter än dryck.
  • Efterfrågan från flertalet marknader är stor och de första prototyperna är redan tillverkade och går nu igenom kvalitetskontroller inför produktion.

Här har du en länk till deras hemsida: https://www.husky-international.com/

Metalfrio kommer Q1 lansera sin första läskedryckskyl med RotoShelf i USA. Metalfrio är en stor spelare och har en kapacitet på 1,5 miljoner kylskåp per år med fyra fabriker fördelat på Brasilien, Mexiko, Ryssland och Turkiet. Man äger bland andra Klimasan. Deras hemsida hittar du här: https://www.metalfrio.com/

Efficold kommer under Q1 med ytterligare en kylmodell skräddarsydd för RotoShelf.

Klimasan utvecklar en skräddarsydd kyl för RotoShelf. Klimasan har redan idag kylskåp som kan fås med Rotoshelf men de är inte skräddarsydda. https://www.klimasan.com.tr/en/products/s880-slim-hinged/

Everest utvecklar två kylmodeller för RotoShelf för Bira 91 (som är intresserade av en första order på 6.000st kylskåp). Förhandlingar sker just nu med ytterligare en stor tillverkare av kylskåp för öl/läskedryck"

Den sista (okända) kylskåpstillverkare borde vara Frigoglass eller True Manufacturing (US) som det bl a skrevs om i Q2:

"Världens största tillverkare av läskedryckskylskåp är från USA har ca 70% marknaden i USA. Företagsledningen såg ML 900 med RotoShelf på en mässa i Chicago i november 2017 och just nu anpassar vi RotoShelf till två av deras kylmodeller. Om detta bolag går för RotoShelf är potentialen stor."

Vi vet alltså att Efficold, Husky, Metalfrio, Klimasan och Everest under 2019 kommer lansera skräddarsydda kylskåp för Rotoshelf. Pressen på de andra tillverkarna ökar och när det gäller Rotoshelf i kylskåp så känns det som islossningen är nära. Så här skriver Easyfill i ett PM från den 18:e december 2018:

"Inför 2019 har vi ordrar på plasthyllor till läskedryckskylskåp från Frigoglass/Klimasan/Efficold o.s.v. till väsentligt större värden av vad vi haft något år tidigare.

Det som hänt under senaste året är att EasyFills RotoShelf nu finns hos så många tillverkare av kylskåp så de som inte har RotoShelf tappar marknadsandelar så nya förfrågningar om samarbete kommer fortlöpande
"

Här följer några exempel där tester pågår och besked från testerna borde komma i Q1-Q2 2019:

Domino's Pizza USA - "MaxLoad 900 - Corporate team will conduct 60 day test for interest in MaxLoad cabinet & potential rollout across stores. They will also review effectiveness of the RotoShelf within this case to make suggestions to Coca-Cola for rollout within their Coke owned cabinets"

7 Eleven USA  

Walmart USA -  "MaxLoad 900 - A ML900 is in Walmart's hands for active testing for potential 750 cabinet rollout to spot near their produce section. Project was pushed to 2019. We will continuing pushing for results on this $1 million (+) opportunity". 

Seicomart Japan

 Penny Tyskland

Bira91 Indien där Everest (som levererar kylskåp till Bira91) skräddarsyr två modeller för Rotoshelf.

Ambev Brasilien, skriver man så här om:

"Under kvartalet har ett antal MaxLoad 900 kylskåp med RotoShelf placerats på den brasilianska marknaden för test till bryggeriet AMBEV. AMBEV ägs av Anheuser Busch som är världens största bryggerikoncern med ca 30% av världsmarknaden för öl. Följande information erhöll Easyfill från deras försäljningschef i denna division:

· Försäljningsökningen i snitt på de fem kylskåpen är 51%.

· RotoShelf kylskåpen har 50% mer kapacitet på samma golvyta (det beror på att man i våra skräddarsydda kylskåp från Efficold kunnat ta bort ljusskylten och fått in en extra hylla samt att kylen är av senaste moderna snitt, om det tidigare stått en gammal kyl på samma plats kan siffrorna bli på detta sätt)

· 20 % fler varumärken/flaskor presenteras i kylen (en extra hylla).

· Alltid flaskor som är frontade mot glasdörren (hyllor som lutar 8 grader framåt mot dörren, när kunden tar en flaska glider nästa flaska fram mot glasdörren)

· Påfyllningstiden har minskat med 25% trots att det är dubbelt så mycket produkter i kylen (större kyl på samma yta samt att hela inredningen snurras och fylls på bakifrån)

· FIFO: Först in = först ut (den produkt som ställs på hyllan säljs först).

Brasilien är en mycket stor marknad med ca 280 miljoner invånare och AMBEV sätter ut stora mängder kylskåp årligen (ca 50 000 kylskåp endast för ett varumärke).

Testet är fortsatt pågående och Bolaget hoppas på ett besked under slutet av 2018" (vi väntar fortfarande...) 

Lägg där till Subway. Så här skrev Håkan efter NACS mässan :

"Från Atlanta i USA kom högsta chefen för all försäljning av läsk till en världsomfattande snabbmatskedja (2016 sålde vi ca 2000 kylskåp med RotoShelf för utplacering i Storbritannien till denna snabbmatskedja). När jag sa detta påpekade vederbörande att dessa kylskåp var till en konkurrerande läskedryckstillverkare (läs PepsiCo) från USA men att Atlanta (läs Coca cola) företaget hade nu tagit över och kunde då konstatera att försäljningsökningen och påfyllningstiden var väldigt bra utifrån de siffror de fått från personalen i butikerna i Storbritannien. Mannen i fråga informerade mig att man hade långtgående planer tillsammans med en kylskåpstillverkare från Grekland (Friggoglass som leverar Coca Cola kylskåpen i bland annat Sverige) med en lansering av kylskåp med RotoShelf för snabbmatskedjan. Eftersom jag stod i en monter med andra åskådare/lyssnare frågade jag inte om marknader och antal men jag kommer att kontakta vederbörande inom närmaste tiden".

Fortfarande inte övertygad om Rotoshelf i kylskåp? Spana då in det här klippet från LinkedIn postat av en anställd på Coca Cola. Klippet gick viralt under 2018 och har i skrivande stund 5755 likes, över 330.000 views och 374 kommentarer. Läs bland kommentarerna och notera var de som kommenterat arbetar. Inlägget hittar du här. Här är ett annat inlägg på LinkedIn där en Coca Cola anställd taggar två kollegor. 

Även för Rotoshelf i multideck verkar det ha lossnat. På hemmamarknaden så har vi sett flertalet ICA Maxi, Coop och hemköp butiker installera Rotoshelf i multideck. I Finland känner vi till två större installationer, en i Rumänien(!) samt den största någonsin hos Coop Mega Klepp i Norge.

Även för multideck har det kommit ett genombrott där Spanska Exkal skräddarsytt en multideck för Rotoshelf efter förfrågan från en spansk butikskedja som skulle innebära leveranser till 1600 butiker under 2019/2020. Utrullningen innebär en till två Rotoshelf MD 1250/2 i samtliga butiker. Att utveckla en ny MultiDeck är förenat med stora kostnader och Exkal hade inte tagit den stora investeringen utan att man förväntar sig att det blir affärer. Observera att om denna order blir verklighet sker leveranser fortlöpande under hela året skriver Easyfill.

KMW är en tysk tillverkare av Multideck, under 2017 och 2018 har samarbetet med KMW ökats succesivt och flera installationer med RotoShelf i MultiDeck från KMW har levererats under året. 

Svenska HL Display som är aktiv på mer än 50 marknader runt om i världen har under 2018 lanserat Easyfills produkter med framgång. Så här skriver man i Q3 rapporten:

"En av Bolagets största partners har under året sålt och placerat ut dryga 100 enheter av Rotoshelf för kyldiskar på de marknader där de är aktiva. Noterbart är att ca 60 av dessa hundra har sålts under oktober och november som resultat av det gedigna arbete som gjorts tidigare under året. EasyFill bygger nu vidare på detta och har utsett en dedikerad Key Account Manager för kunden i fråga för att ytterligare öka försäljningstakten och öka bolagets servicegrad"

"I maj 2018 genomfördes en installation av RotoShelf för Multidecks (kyldiskar) i Oscartielles fabrik i Italien. Kyldiskarna levererades till Circle K i Polen för ett större test. Oscartielle ägs av Europas största tillverkare av kyldiskar, Arneg, Installationen var den första som genomförts i en kyldisktillverkares fabrik. Faller testet väl ut hos Cirkel K finns stora möjligheter till vidare leveranser runt om i världen" 

HL Display har även lanserat Rotoshelf via sina egna och sina partner sidor på bland annat Italienska, Franska, Ukrainska, Grekiska, Turkiska, Finska, Engelska med flera.

Nedan hittar du bilder på installationer och länkar till information om saker som är omnämnt i den här texten.  

Den stora installationen i Rumänien hittar du här:
https://www.intressebloggen.se/l/nacs-massan-las-vegas-2018/


Tyska tillverkaren KMW har lagt upp en sektion på sin hemsida om Rotoshelf och man har tidigare ställt ut Rotoshelf på flera mässor. Nedan hittar du länken till deras hemsida samt ett blogginlägg i flera delar om KMW och Easyfill.

https://www.kmw-limburg.com/produkte/zubehoer/roto-shelf/

https://www.intressebloggen.se/l/tyska-kylskapstillverkaren-kmw-pa-massa-i-stuttgart/


Tillverkaren Arneg postade bilder från den stora installationen hos Coop Mega Klepp i Norge. Två bilder med Osaka 3P samt den stora som heter Panorama har Rotoshelf:
https://www.wica.se/en/photogallery/25643

Två stora installationer av Rotoshelf i Finland hos K-market där ena butiken även utökade in installation till att omfatta även juice.
https://www.intressebloggen.se/l/finland-och-k-market-utokning-av-order/


Rotoshelf finns numera på Walmart Mexicos hemsida samt i deras kvartalsrapport:
https://www.intressebloggen.se/l/walmart-vad-vet-vi/